Vooruit kijken...

De telefoon gaat, een onbekend nummer. Dit betekent meestal dat een familie me nodig heeft. Ik zit achter mijn bureau. Drie mappen met daarop allerhande briefjes en aantekeningen kijken me aan. Mijn eerste gedachte is, nog meer werken? Misschien niet?  Ik kijk naar de telefoon en pak aan. U spreekt met Sebyl Wolters, uitvaartbegeleiding Sterrenregen hoor ik mezelf zeggen. Aan de andere kant hoor ik een bekende stem met een bekende naam. Papa is overleden, kun je ons helpen?

Ik kijk naar de 3 stapels voor me, en mijn gedachte maken overuren. Wat nu, het lukt niet meer. Er zijn al drie families die mijn aandacht en liefde nodig hebben. Maar ik kan deze familie toch niet teleurstellen?  Ik vraag haar of ik terug mag bellen. Dit doe ik met de gedachte om even in alle rust de juiste keuze te maken!
Ik kijk opnieuw naar de 3 stapels. Ik moet nu voor mezelf zorgen. Ik pak na ongeveer 3 minuten de telefoon en vertel haar dat het echt niet lukt. Maar dat ik hen wel wil helpen om een uitvaartbegeleider te vinden die bij hen past.Gelukkig was er voor hen een 2e optie. Ik leg de telefoon neer…….ik zucht, hoe ga ik dit oplossen in de toekomst? Nee zeggen past zo niet bij mij. Maar wat dan wel…..?

 
Dit gebeurde in de zomer van dit jaar. De eerste van nog 3 andere families waar ik “nee” tegen moest zeggen. Wat voelde dit enorm zwaar. Ik droeg het mee als een last. Dat kon en mocht niet de bedoeling zijn. Ik moest nadenken over de toekomst.
En ik denk de oplossing gevonden te hebben. Veranderingen per 1 januari 2022. Ik wil deze graag met jullie delen.
Wie al eens te maken heeft gehad met een overlijden weet dat er veel geregeld moet worden. Voor de familie maar ook als uitvaartbegeleider. Vooral achter de schermen gebeurt er veel. Om geen nee te hoeven zeggen moet ik zorgen dat er mensen met me samen werken. Vooral achter de schermen. Zodat ik me kan richten op het contact met de familie. De afgelopen jaren zijn er mooie mensen op mijn pad gekomen. Collega’s waar ik vertrouwen in heb om in vakantietijd of andere omstandigheden mijn telefoon naar door te schakelen. En daarnaast vrouwen die alle drie werken vanuit hun passie en talent in hun eigen bedrijf.
Deze vrouwen, Monic, Femke en Judith zullen mij ondersteunen tijdens condoleances, afscheid nemen en uitvaarten. Daarnaast zal Femke vanaf 1 januari samen met mij naar de familie gaan tijdens het eerste contact. De familie leert haar dan kennen. Mocht er in de week naar de uitvaart toe hulp nodig zijn voor en/of achter de schermen, dan kan zij mij daarin ondersteunen. Deze ondersteuning kan bijvoorbeeld zijn, het maken van de rouwkaart, aangifte doen van overlijden of de kaarten ophalen en zorgen dat deze op de post komen.
Mogelijk dat Monic en Judith mij t.z.t. ook op deze wijze gaan ondersteunen.
Dit betekent niet dat ik nooit “nee” zal zeggen. De ondersteuning moet ook mogelijk zijn daar deze drie kanjers van vrouwen ook nog werken voor hun eigen bedrijf. Mocht deze “nee” nodig zijn kan ik terugvallen op mijn collega’s. Samen met de familie kan ik dan kijken wie er bij hen past en ik kan dan vol vertrouwen de familie loslaten.
Ik geloof dat ik door deze manier van werken kan zorgen voor de families maar zeker ook voor mezelf. Het is een cliché maar zo waar, wanneer je niet goed voor jezelf zorgt kun je niet voor anderen zorgen. En goed voor mijn families zorgen staat hoog in het vaandel.
Met deze gedachte ga ik genieten van de decembermaand. Hopelijk samen met de mensen waar ik van hou. Mijn familie. Ik weet dat er veel families dit jaar niet samen kunnen zijn met hun dierbare omdat zij hem of haar hebben moeten loslaten. Ik wens jullie veel kracht toe en tijdens de feestdagen zal er een bijzondere kaars voor jullie branden bij ons thuis.

Voor 2022 wens ik jullie allemaal veel liefde, geluk en goede gezondheid toe .Fijne dagen !
Lieve groet Sebyl