Wat is belangrijk bij een duurzame kist, mand of opbaarplank.

Is duurzaamheid voor u een belangrijke item is bij het kiezen van een kist, mand of opbaarplank?

Wanneer dit een belangrijk item is kijk ik samen met u naar de opties die er zijn. Kiezen voor duurzaam betekent andere keuzes maken dan u uit het verleden misschien gewend bent. Bijvoorbeeld het kiezen van een spaanplaten kist. Bij het maken van een spaanplaten kist worden veel meer schadelijke stoffen gebruikt dan bij een massieve kist. En bovendien breekt een spaanplatenkist niet volledig  af.
Wanneer een massieve kist gemaakt wordt uit een houtsoort gehaald vanuit de omgeving van het bedrijf waar de kist gemaakt wordt is dit de beste keuze wanneer iemand  kiest voor crematie. Bij een massieve kist hoeft namelijk niet extra bijgestookt worden tijdens het crematieproces. Dit maakt de uitvaart een stapje duurzamer.
Wanneer iemand kiest voor begraven is een massieve kist ook een goede optie. Maar ook een mand van bijvoorbeeld wilgenstenen behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Dit omdat wilgentenen snel weer aangroeien en in de grond worden wilgentenen volledig afgebroken.
Karton kan ook een optie zijn bij begraven. Let wel op dat deze gemaakt is van gerecycled papier en lijm op basis van natuurlijke materialen
De binnenbekleding van de kist is ook belangrijk bij de keuze van duurzaamheid. Bij katoen wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en water en bij het bleken van katoen worden vaak schadelijke stoffen gebruikt.
Linnen en bamboe zijn betere opties voor de binnenbekleding van de kist. Ook brandnetel, jute en hennep behoort tot de mogelijkheden.
 
Vanaf dag één is mijn partner Tomba Grafkisten als het gaat over kisten, opbaarplanken en manden. Recent heb ik met hen een gesprek gevoerd over duurzaamheid. Fijn om te weten dat binnen dit bedrijf  het bestellen van een kist, mand of opbaarplank met de gedachte om een duurzame uitvaart te realiseren altijd mogelijk is.

Als uitvaartbegeleidster is mijn visie t.a.v. duurzaamheid bij grafkisten zeker veranderd. Waar ik jaren samen met de familie uitkwam op een goedkopere spaanplaat kist met katoenen binnenbekleding zal dit nu door een goede uitleg steeds meer veranderen in een massieve kist, mand of opbaarplank met bamboe of linnen bekleding.