Wat waren we blij met jou.


Beste Sebyl

Wat waren wij blij met jou! Niemand anders had de uitvaart van pa beter kunnen verzorgen.

Bedankt voor je steun, warmte en betrokkenheid.

Wat een ideale combinatie, dat je naast je sterke sociale vaardigheden ook veel ervaring hebt als doktersassistent. Hierdoor heb je ook aandacht voor de achterblijvers.

Fijn dat je onze pa nog hebt gezien voor hij stierf. Hij kende je ook nog omdat je in het verleden in Pannerden als doktersassistent hebt gewerkt bij dokter Fizaan.

We hebben je in deze korte intensieve periode beter leren kennen, maar eigenlijk voelde het meteen ook heel vertrouwd, alsof we elkaar al veel langer kende. Je stond naast ons. Dat voelde goed.
 

We hadden al best wat ideeën over de uitvaart. Maar als het zover is komt er toch nog veel op je af en moet er veel geregeld worden. Dit deed je rustig en doortastend tegelijk. Je hebt heel goed geluisterd naar onze wensen, dacht met ons mee en je bent niet bang om van standaard paden af te wijken. We hebben de uitvaart kunnen vormgeven zoals wij dat voor ogen hadden. Pa zou er ook blij mee zijn geweest. Een van die dingen was dat we geen kist wilden maar een lijkwade. Lapjes door familie, vrienden en kennissen bewerkt en door onze moeder in elkaar gezet tot een wade. Dit voelde heel persoonlijk.

Dit idee hadden onze ouders eigenlijk al toen ze wisten dat de ziekte ALS terminaal was. Onze pa heeft de meeste lapjes zelf gezien en was steeds weer ontroerd door de mooie spreuken en warme gebaren. Het leverde ook mooie gesprekken op. We hadden de tijd om hierover na te denken omdat de ziekte ALS, waaraan onze pa is gestorven, een proces van aftakeling is en (nog) onomkeerbaar.

Daar waar we nog geen beeld van hadden, heb je ons goed geadviseerd. Er bleek meer mogelijk dan we in eerste instantie dachten.

De dood is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Door de manier waarop jij met de dood omgaat is dit niet alleen maar zwaar, maar ook mooi geweest.

Juul en Iris Roelofs