Kinderen betrekken bij een uitvaart


Wanneer er een overlijden plaats vindt zijn er vaak ook kinderen bij betrokken. Voor veel kinderen betekent dit vaak de eerste keer dat zij te maken krijgen met "de dood". En dit kan veel vragen oproepen en daarnaast veel onwetendheid. Ieder gezin of omgeving gaat er op eigen wijze mee om. Als uitvaartbegeleidster probeer ik zonodig hierin te ondersteunen door mee te kijken en luisteren hoe kinderen betrokken worden bij de uitvaart en hoe de omgeving omgaat met "de dood". Niet iedereen reageert hetzelfde, iedere persoon en iedere leeftijd heeft een andere benadering nodig.

Met kleine kinderen probeer ik spelenderwijs contact te maken, door boekjes en een spel mee te nemen. Door knutselen te stimuleren maar ook door ze een rol te geven tijdens de dag van de uitvaart. Mochten ouders de kinderen absoluut niet mee willen nemen naar de dag van de uitvaart kunnen we samen thuis afscheid nemen op een kinderlijke manier wanneer ouders hier voor open staan. Een afscheiddienst thuis met gedichten, muziek, kaarsjes, ballonnen en eventueel bellenblazen. Zo mooi. 

Ook met oudere kinderen probeer ik "als Sebyl" contact te leggen, hen het vertrouwen te geven dat ze bij me terecht kunnen met vragen maar ook door hen te betrekken bij het regelen van de uitvaart en op de dag van het afscheid een rol te geven.
Per gezin wisselt dit sterk.  

Mijn hart ligt bij kinderen. Door eerlijk en open te zijn en hen het vertrouwen te geven, hoop ik dat zij ook van mij kunnen leren dat "de dood" bij het leven hoort. En ik hoop dat zij door mijn manier van werken de gedachte over "de dood" zonder angst meenemen tijdens de rest van hun leven.

Mijn opa stierf toen ik 10 jaar was, een andere tijd dan nu. Praten over de dood deden we nauwelijks.
Het gebeurde gewoon. Toch heeft de dood mij de jaren daarna een angstig gevoel gegeven.
Ik heb er jaren over gedaan om te leren met "de dood" om te gaan.