Overlijden van een kindHoe kan ik begrijpen hoe het voelt om een kind(je) als ouder te moeten loslaten? Hoe kan ik begrijpen hoe groot dit verdriet voor de ouders is? Voor mij niet te begrijpen, omdat ik als ouder dit gevoel gelukkig niet heb hoeven meemaken.
Hoe moeilijk moet het zijn om als familielid, vriend maar ook als omgeving om te gaan met ouders die hun kind(je) hebben moet loslaten tijdens of na de zwangerschap?

Als tante van Owen heb ik dit ervaren. Een neefje loslaten waar je zo van gehouden hebt is al zwaar genoeg. Om er te zijn voor de ouders, in mijn situatie voor mijn broer en schoonzus is erg moeilijk. En er daarnaast ook nog te zijn voor de opa en oma van Owen, mijn ouders. Wat moet je zeggen, waarmee kun je troost bieden, hoe kun je hen ondersteunen, hoe kun je er zijn als mens? Een moeilijke periode waar ik geprobeert heb om vanuit mijn hart er voor hen te zijn. Een levenservaring waar ik als mens van geleerd heb hoe het anders kan. Deze levenservaring heeft voor mij invloed gehad op mijn manier van leven en werken. Er te zijn voor de ouders, kijken waar zij behoefte aan hebben en aan te vullen waar nodig. Een luisterend oor en een knuffel geven wanneer de behoefte er is, zo belangrijk. Woorden zijn niet altijd nodig. 
Soms is een blik genoeg, met een glimlach en soms met een traan. Samen afscheid nemen op de wijze die past bij de ouders, eventuele broertjes en zusjes en andere familieleden. Moeilijk maar zo waardevol.

In mijn werk als uitvaartbegeleidster kan ik mijn levenservaring meenemen. Ook de dingen die ik misschien anders had moeten doen. 
Gezinnen begeleiden waar een kind(je) overlijd betekent voor mij er te zijn als mens. En samen met de ouders te kijken wat zij nodig hebben. Door mijn ervaring en door scholing in de toekomst krijg ik steeds meer handvaten die passen bij mijn werkwijze.
Op 6 augustus 2020 ga ik een training kinderuitvaarten volgen waardoor ik hoop mijn werkwijze nog meer te proffesionaliseren. 


Certificaat van deelname introductietraining Kinderuitvaartbegeleiding