Opbaren

 


Opbaren kan thuis, in een uitvaartcentrum of in een aula van een kerk. Thuis opbaren kan op diverse plekken in en rondom het huis. Samen met u bekijk ik de mogelijkheden. Het kan in een slaapkamer, huiskamer, garage of zelfs in het tuinhuisje. Wat belangrijk is dat op de dag van de uitvaart uw dierbare op een respectvolle manier zijn of haar huis voor de laatste keer kan verlaten. Dit is een emotioneel ritueel waarvoor ik samen met u alle tijd neem. Dit ritueel kan bepalend zijn voor de plek van opbaren.

Een thuisopbaring betekent dat u ieder moment, wanneer u het wilt, bij uw dierbare kunt zijn. Wanneer u hiervoor kiest betekent dit dat ik met u samen ga kijken waar uw wensen liggen. Niet alleen naar de plek in huis maar ook de manier van opbaren. Buiten de keuze van opbaren op bed, op een opbaarplank, in mand of in de kist zijn er ook keuzes in de manier hoe we het lichaam tot aan de uitvaartdag zo veel mogelijk "goed" kunnen houden. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.

Dit kan door koeling: Door het lichaam te koelen wordt de ontbinding zo veel mogelijk tegen gegaan.
Het lichaam van uw dierbare wordt op de koeling gelegd tijdens een bedopbaring of opbaring op een opbaarplank.
Wanneer uw dierbare in de kist of mand ligt wordt deze op de koeling geplaatst.

Door balsemen, ook thanatopraxie genoemd. Dit is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet.
Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen.
Het vochtgehalte blijft op peil, wat er voor zorgt dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur.

Door de Bio-sac: De Bio Sac 200 is in zijn werking anders dan de gangbare twee methoden. "Het is een nieuw opbaarproduct dat bestaat uit twee filters die op de droge en gedesinfecteerde blote huid van de buik van de overledene, onder de kleding, gelegd worden. Hoe gaat dit precies in zijn werk?  De Bio Sac 200 is een zakje, bestaande uit twee hoofdbestanddelen; actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Die adsorberen gassen en geuren, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Zodoende blijft het lichaam van de overledene op kamertemperatuur, wat natuurlijk prettig is voor de nabestaanden. Maar er zijn meer voordelen. De overledene houdt een optimaal aangezicht en geeft geen nare geuren af. De Bio Sac 200 is ook een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch. Tijdens de coronacrisis kan ik deze methode zelf niet toepassen maar vraag ik een collega.

Graszoden: Bij deze methode worden graszoden onder de kist of het bed van de overledene geplaatst. Vervolgens worden de graszoden tweemaal daags flink besprenkeld met water. Volgens de traditie wordt ook rozemarijnbadmelk en kwarts toegevoegd voor een frisse geur en stimulatie van de groei van het gras. Vervolgens kunnen de graszoden na de uitvaart (terug)geplaatst worden in de tuin.
Koelen met graszoden kan minder effectief zijn. Dit is vooral afhankelijk van het klimaat in de ruimte en van het lichaam zelf.

Een thuisopbaring is bijna altijd mogelijk. Toch kunnen er redenen zijn dat u als nabestaanden of ik als uitvaartbegeleider samen met u kies voor een uitvaartcentrum of aula van een kerk. U kunt dan bezoekmomenten afspreken of kiezen voor een 24 uurs kamer. U kunt dan in een huiselijke omgeving 24 uur per dag bij uw dierbare zijn op een moment wanneer u het wenst. We kijken samen naar de mogelijkheden in uw omgeving.

Voor het plaatsen van bovenstaande foto heb ik toestemming van de familie.