De bloemenband, een prachtig ritueel

Haar kist staat achter in zaal. Het is een kist van karton met daaromheen een band. Haar foto staat op de kist. Op de foto staat een oude dame van 87 jaar, een prachtige vrouw voor haar leeftijd.
We nemen zo afscheid van haar tijdens een samenzijn in het zalencentrum. Het duurt nog een half uurtje voor het begint.
Opeens hoor ik achter me de deur openschuiven.
Een mevrouw achter een rollator komt binnen. Ik knik en wijs haar de weg. Schuifelend loopt zij richting de achterzijde van de kist. Een moment staart zij over de kist heen richting de foto.In gedachte, ze lijkt de wereld om haar heen te vergeten. Wat ben ik dankbaar dat er niemand achter haar staat en zij dit moment volledig mag ervaren. Zij bukt en pakt uit haar mandje een rode roos met korte steel. Onverpakt zoals gevraagd op de rouwkaart. En steekt zorgvuldig met trillende handen de roos in de band.
Zij neemt afstand en werpt opnieuw een blik op de foto. Ik zie een traan over haar wang lopen.

Langzaam druppelen er meer genodigen binnen. Ieder een onverpakte bloem in de hand. De overledene wordt omarmd met een bloemenzee waarbij iedere genodigden bewust een moment stilstaat.
Momenten van liefde.

Een prachtig ritueel, waarbij de bloemenband een grote rol speelt. Een bloemenband kun je zelf aanschaffen maar ook bij ons huren.

https://www.bloemenband.nl/